تاکنون شما در رابطه با اختلال یا بیماری وسواس مطالبی شنیده‌اید و تا حدودی در رابطه با آن آگاهی دارید. آیا این مورد را می‌دانستید که وسواس دارای انواع مختلفی است؟

این بیماری تمام فکر و ذهن و مغز شخص را تحت تاثیر قرار داده و به طور نامحسوس کل زندگی فرد را در کنترل خود قرار می‌دهد. اگر شما هم می‌خواهید از این بیماری خلاص شوید، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

وسواس چیست؟

وسواس، افکاری غیر‌منطقی است که در ذهن افراد به وجود می‌آید و فرد را به مرور دچار اضطراب می‌کند. ماهیت بیماری وسواس اینگونه است که با عملی کردن این افکار، با علم به اینکه این کار نادرست است، از شدت اضطراب ناخوشایند فرد کاسته می‌شود.

افرادی که دارای اختلال وسواس هستند، از غیر‌منطقی بودن کارهای خود مطلع هستند و زمانی که فردی بیماری آنها را به این افراد گوشزد می‌کند، اظهار اطلاع از آن می‌کنند اما برای کاهش فشار از روی خود ناچار به انجام اینگونه کارها هستند و روی رفتار خود کنترلی ندارند.

بیماری وسواس ممکن است در هر فردی و هر جنسیتی به وجود آید و برخلاف تصورات، فقط مختص به بانوان نیست. گاهی ممکن است وسواس عامل ژنتیکی داشته باشد و در برخی افراد بروز یک اتفاق دلیل پیدایش این اختلال باشد. وسواس دارای انواع مختلفی است و همه اشخاص به شکل یکسان دچار این بیماری نمی‌شوند.

بیماری وسواس تمیزی
بیماری وسواس تمیزی

متخصصین مغز و اعصاب، وسواس را در دسته بیماری‌هایی قرار می‌دهند که باید از ابتدای تشخیص و برای درمان آن اقدامات لازم انجام شود. باید این مورد را بدانید که برخی عادات رفتاری مانند دقت در انتخاب لباس که در اصطلاح می‌گویند فرد وسواس دارد با بیماری وسواس متفاوت است. بیماری وسواس از توجه به یک موضوع ساده بیشتر است و زمانی می‌توان گفت فرد دچار این بیماری شده است که افکاری در ذهنش برای عملی کردن، بروز کند و این افکار در زندگی روزمره او مشکلاتی به وجود آورد.

آیا نیاز به درمان وسواس در تهران دارید؟ برای مشاوره رایگان و یا دریافت نوبت با شماره 09057100172 تماس بگیرید.

انواع بیماری وسواس

بیماری وسواس به صورت کلی به دو نوع وسواس عملی و وسواس فکری دسته‌بندی می‌شود. در وسواس عملی فرد ناخود‌آگاه مجبور به انجام کارهای غیر‌منطقی به صورت مکرر می‌شود و در وسواس فکری، شخص دائم در تصور است که اگر این اتفاق ‌بی‌افتد، باعث آسیب دیدن خود فرد و دیگران می‌شود و همیشه از انجام کارها می‌ترسد. ابتلا به هر کدام از این بیماری‌ها سبب می‌شود فرد زمان زیادی از روز را به انجام کارهای بیهوده بپردازد و دائم دچار اضطراب و استرس باشد. اگر انواع بیماری‌ وسواس را بشناسید، می‌توانید به اطرافیان و خودتان برای درمان این موضوع کمک زیادی کنید.

وسواس عملی

این گونه وسواس، باعث انجام برخی کارهای بیهوده می‌شود که برخی از آنها شامل مواد زیر است:

شمارش اشیا

فردی که دچار بیماری وسواس عملی باشد، دائم به شمارش اشیا مورد نظر خود می‌پردازد و به درست بودن تعداد آن اشیا بعد از هر بار شمردن نیز شک دارد.

بازدید دوباره وسایل

به این معنی که فرد بیمار، کاری که قبلا انجام داده است را چندین بار چک می‌کند مانند چک کردن قفل در و یا چک کردن قرارگیری صحیح وسایل در جای خود و غیره.

وسواس تمیزی

فرد در وسواس تمیزی دائم در حال شستن دست‌ها و پاهای خود است که مبادا این اندام آلوده باشند و محیط اطراف را کثیف کنند. در افرادی که وسواس تمیزی شدت پیدا کرده است، گاهی حتی در طول روز چندین بار به حمام می‌روند تا از میزان اضطراب آنها کاسته شود.

وسواس قرینه و چینش

در وسواس قرینه همان طور که از نامش پیدا است، افراد دچار نظم بیش از حد می‌شوند و باید اجسام و وسایل به صورت قرینه قرار داشته باشند، به عنوان مثال کمد لباس این افراد دارای نظم خاصی است که از نظر فرد سالم ممکن است این همه نظم برای یک کمد نیاز نباشد.

وسواس میل کردن غذا

در این نوع وسواس، غذا خوردن فرد طبق اصول و ترتیبی انجام می‌شود که همیشه باید از این نظم پیروی کند.

وسواس فکری

در این نوع وسواس برخی افکار همواره در ذهن فرد بیمار وجود دارد که باعث اختلال در زندگی و بروز تشویش می‌شود.

افراد مبتلا به وسواس فکری دائماً در تفکر هستند که ممکن است با انجام برخی کارها به فرد مورد علاقه یا نزدیکانشان آسیب وارد ‌کنند.

علت ابتلا به وسواس چیست؟

علت بروز این بیماری برای محققین و دانشمندان به طور دقیق و کامل مشخص نشده است. در ادامه به برخی عواملی که در بروز این بیماری تأثیر‌گذار هستند می‌پردازیم:

  • عامل وراثت: اگر در یک خانواده سابقه ابتلا به وسواس وجود داشته باشد، ممکن است افراد دیگر نیز درگیر این موضوع شوند.
  • بروز اتفاقات و تجربه‌های تلخ در گذشته: رخداد یک حادثه در دوران کودکی و رفتارهای پرخاشگرانه والدین بابت موضوعی خاص، در پیدایش این بیماری تاثیر زیادی دارد زیرا وسواس با مشکل اعصاب در ارتباط است.
  • بیماری اضطراب: بسیاری از افراد به بیماری اضطراب دچار هستند. این افراد ممکن است برای کاهش استرس خود کارهایی را به صورت مکرر و با آگاهی از غلط بودن آن، انجام دهند تا از میزان استرس و اضطراب خود بکاهند.
  • تغییرات در مغز: گاهی برخی تغییرات هورمونی در مغز مانند کاهش سروتونین باعث بیماری وسواس می‌شود.

علائم و نشانه های بیماری وسواس

وسواس فکری و وسواس عملی در افراد دارای نشانه‌هایی هستند که با توجه به شدت بیماری، در افراد متفاوت است. در ادامه به بیان برخی از این نشانه‌ها می‌پردازیم:

اضطراب

یکی از شایع‌ترین علائم و نشانه‌های وسواس، پیدایش اضطراب و آشفتگی در فرد است. بیمار برای کاهش این اضطراب ممکن است دست به هر کاری بزند.

شک و تردید

افرادی که به بیماری وسواس دچار هستند، معمولاً از انجام یک کار مطمئن نبوده و دائم شک دارند که این کار به درستی انجام شده است یا خیر.

افکار مزاحم

افراد دارای وسواس دچار افکار ناخوشایندی می‌شوند که غیرمنطقی است و همواره اضطراب و ترس شدیدی در فرد ایجاد می‌کند.

نگرانی از بیمار شدن

این افراد گاهی اوقات در فکر خود، ترس شدیدی از بیماری داشته و به همه افراد و اشیا شک دارند که تمیز نیستند و ممکن است موجب بیماری وی شوند. این اشخاص در صورت برخورد با وسیله‌ای آلوده حتی به طور ناگهانی، مدت‌ها نگران ابتلا به بیماری‌های مختلف هستند.

بررسی مداوم

این اشخاص معمولاً از انجام کار خود مطمئن نیستند و در حال چک کردن مجدد آن هستند مانند خاموش بودن گاز و غیره.

شستشوی طولانی

افرادی که اختلال وسواس تمیزی دارند، معمولاً به مدت طولانی و مکرر در حال شستشو و نظافت هستند. حتی گاهی ممکن است یک ظرف را چندین بار بشویند تا مطمئن شوند که کاملاً تمیز است.

درمان وسواس

برای درمان وسواس باید ابتدا دلیل به وجود آمدن این بیماری و نوع وسواس فرد مشخص شود و سپس نسبت به شدت بیماری، بهترین درمان برای کاهش علائم و بهبود بیماری بر روی بیمار انجام پذیرد.

درمان دارویی وسواس

تجویز دارو برای کاهش و شدت علائم بیماری در افراد است و ممکن است، اصل بیماری از بین نرود. برای درمان با دارو از داروهای ضد افسردگی استفاده می‌شود. مصرف دارو باید زیر نظر پزشک باشد تا از بروز عوارض ناخوشایند جلوگیری شود زیرا گاهی برخی از این نوع دارو‌ها با بدن افراد سازگاری ندارند.

درمان با دستگاه rTMS

این روش درمانی که از جدید‌ترین متد درمان بیماری وسواس است که دارای تاییدیه سازمان غذا و داروی آمریکا است. امکان استفاده از این دستگاه جهت درمان وسواس برای افراد در رده سنی 20 الی 70 سال وجود دارد. درمان با این روش غیر‌تهاجمی، زمانی که فرد به درمان دارویی و دیگر درمان‌ها پاسخ نمی‌دهد، مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این روش درمانی با استفاده از ایجاد میدان مغناطیسی در مغز به تحریک آن پرداخته و در نهایت موجب کاهش بیماری می‌شود. این روش درمانی بدون درد و بیهوشی انجام می‌گیرد. برای درمان وسواس و علائم آن با استفاده از دستگاه rTMS به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.

برای درمان وسواس چه کار کنیم؟

برای درمان کردن وسواس می‌توانید به کلینیک تخصصی مغز و اعصاب دکتر هیوا امجدی مراجعه کنید. برای مشاوره رایگان یا دریافت نوبت با شماره 09057100172 تماس بگیرید.

سمت راست کمترین امتیاز و سمت چپ بیشترین امتیاز است.
[تعداد امتیازها 1 عدد و میانگین امتیازها 5]

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *