محتوای این مطلب
آیا تا به حال به دردهای شدید کوبنده و سوزشی دچار شدهاید؟ این نوع دردها به دلیل تحریکات عصبی به یکباره ایجاد میشوند که ممکن است هر فردی با هر سن و سال را درگیر کند. در این مقاله ما به بررسی این مشکل که نورالژی نام دارد، پرداختیم و بهترین روش درمانی را برای شما بازگو کردیم.
نورالژی چیست؟
به وجود آمدن درد شدید و سوزش در قسمتهای مختلف بدن به علت آسیب دیدن یا تحریک عصب را نورالژی گویند. عواملی که در به وجود آمدن این مشکل تاثیر دارد، افزایش سن افراد و ابتلا به برخی از بیماریهای خاص دیگر است.
انواع نورالژی
دردهای کوبنده ناشی از تحریکات عصبی، دارای انواع مختلفی هستند. در ادامه به هر یک از آنها اشاره کردیم و توضیحی کوتاه در اختیار شما خواهیم گذاشت.
نورالژی پست هرپتیک
علت این نورالژی ابتلا به عارضه زونا است که میتواند در هر نقطه از بدن رخ دهد. از علائم آن وجود درد شدید به مدت طولانی در محل رخداد زونا است. در برخی موارد قبل از بروز علائم زونا در امتداد یک عصب این دردها ظاهر میشوند. لازم به ذکر است که این دردها در یک سمت بدن رخ میدهد و قرینه نیست.
نورالژی تری ژمینال
عصب تری ژمینال نوعی عصب 3 شاخه است، که از مغز به نقاط مختلف در صورت پخش میشود. در صورتی که این عصب به هر علتی مانند فشار رگ یا سایر آسیبها دچار اختلال شود، فرد با درد شدید در ناحیه صورت و در یک طرف آن روبهرو میشود. این نوع از بیماری بسیار شایعتر از نورالژی هرپتیک است.

علائم ابتلا به نورالژی تری ژمینال
درد در اعصاب ممکن است با شوک یا صدا ایجاد شود. جالب است بدانید ممکن است این نوع دردها با فعالیتهای عادی نظیر ضربه به دندان توسط مسواک زدن یا اصلاح کردن ریش، دست زدن به صورت و حتی برخورد باد سرد با ناحیه صورت و… ایجاد میشوند.
علت درد عصب سه قلو یا نورالژی تری ژمینال چیست؟
عوامل مختلفی در به وجود آمدن درد در عصب سه قلو وجود دارد که در ادامه به آنها میپردازیم:
- فشار بر روی یک عصب به علت ورم رگ خونی یا تومور
- بیماری مالتیپل اسکلروزیس یا MS: این بیماری که باعث از بین رفتن غشای محافظ اعصاب یا غلاف میلین میشود، یکی از عوامل ایجاد نورالژی تری ژمینال است. بیماری مالتیپل اسکلروزیس ممکن است برای همه اتفاق افتد ولی احتمال بروز این بیماری در بانوان و افراد سالخورده بیشتر است.
نورالژی عصب زبانی حلقی
در صورتی که عصب زبان حلقی دچار آسیب شود یعنی فرد دچار نورالژی عصب زبانی حلقی شده است.
نورالژی پس سری
این اختلال به علت آسیب عصب اکسیپیتال رخ میدهد که باعث درد شدید در گردن تا سر و حتی پشت چشم میشود.
عوامل به وجود آورنده نورالژی پس سری
- حرکت ناگهانی سر
- کشش عضلات گردن
- ابتلا به دیابت و عفونت
- ابتلا به تومور در ناحیه گردن
- آسیب دیدگی در ناحیه گردن به علت ضربه یا …
- ایجاد التهاب در عروق خونی گردن و فشار به عصب اکسیپیتال
نورالژی محیطی
در این اختلال ممکن است یک یا تعدادی از اعصاب بدن تحت تاثیر قرار گیرد که به مرور فرد دچار مشکل در خوردن و بیحسی در دست و پا میشود.
علائم نورالژی محیطی
- عدم تعادل بدن
- انقباض و گرفتگی عضلات
- احساس گرما یا سرمای شدید
- مشکل در هضم غذا و پیدایش یبوست
- از دست دادن توانایی در انجام فعالیتهای شخصی مانند بستن بند کفش
عوامل موثر در پیدایش بیماری نورالژی
برخی از دلایلی که باعث به وجود آمدن نورالژی میشوند عبارتند از:
- بیماری کلیوی
- عوامل شیمیایی
- تروما بعد از جراحی
- آسیب دیدگی اعصاب
- فشار بر روی اعصاب
- مولتیپل اسکلروزیس
- مصرف برخی داروها
- مصرف آنتیبیوتیکها
- بروز عفونت در بدن
- افراد مبتلا به دیابت به علت داشتن قند خون بالا دچار آسیب در عصب میشوند که بیشتر در دستها و پاها نمایان میشود.
درمان نورالژی چیست؟
برای درمان، کاهش درد و عوارض این مشکل، بهترین متخصص مغز و اعصاب ابتدا باید علت به وجود آمدن آن را بررسی کند و سپس برای درمان اقدامات لازم را انجام دهد.
درمان حرارتی با امواج رادیو فرکانس
در این روش درمانی بعد از ایجاد بیحسی، یک سوزن بلند وارد عصب سه قلو کرده و با استفاده از فرکانس رادیویی و حرارت عصب مورد نظر را از بین میبرند و باعث التیام درد میشوند.
درمان نورالژی با جراحی
درمان به روش جراحی دارای انواع مختلفی است که برخی از آنها شامل موارد زیر است:
تزریق گلیسرول
در این روش جراحی به بیمار داروی آرام بخش داده میشود و یک سرنگ از ناحیه پشت سر وارد بدن شده و سپس وارد نخاع میشود، سپس مایع گلیسرول تزریق شده، که مانع انتقال سیگنال عصبی به عصب آسیب دیده میشود. لازم به ذکر است که این فرایند جراحی و هدایت سوزن توسط اسکن و تصویربرداری انجام میشود.
جراحی پرتویی استریوتاکتیک
در این روش درمانی پرتوهایی با تمرکز بالا به عصب آسیب دیده ارسال میشوند که باعث درمان یا کاهش درد میگردد. این روش جراحی بدون نیاز به تزریق دارو و بیهوشی انجام میشود.
جراحی پرتویی گاما نایف
این روش درمانی به علت تهاجمی نبودن و دقت بالا بیشتر از سایر روشهای جراحی مورد استفاده قرار میگیرد. روند جراحی اینگونه است که با تاباندن پرتو گاما به عصب سه قلو باعث تخریب و از بین رفتن آن میشوند و در نهایت درد از بین میرود.
درمان نورالژی با دستگاه rTMS
بهترین و بیعارضهترین روش درمانی که برای بهبود این دردها مورد استفاده قرار میگیرد، دستگاه rTMS است. این دستگاه روندی غیرتهاجمی به همراه داشته و کاملا سرپایی و بدون بیهوشی انجام میشود. ماهیت درمان با دستگاه آر تی ام اس اینگونه است که وسایل ارتباطی به نواحی از سر که پزشک مغز و اعصاب تشخیص داده است، متصل میشوند. پالسهای مغناطیسی بدون هیچگونه دردی از پرده مغزی عبور کرده و با تحریکات الکتریکی و مغناطیسی، نورونهای عصبی را به فعالیت باز میدارند. این تحریکات موقت باعث شده تا این سلولهای عصبی به مرور بهبود یابند و خودشان روند تحریکات و فعالیت را آغاز کنند. با همین سهولت بعد از چند جلسه درمانی بیماری شما و دردهای ناشی از آن نیز بهبود خواهد یافت.
سایر روش های درمانی کمکی
برخی دیگر از روشهای درمان کردن نورالژی عبارتند از:
- استفاده از روشهای فیزیوتراپی.
- کنترل و کاهش قند خون افرادی که مبتلا به دیابت هستند.
- انجام تزریق به اعصاب برای قطع سیگنال عصبی و از بین بردن درد.
- درمان دارویی که فقط برای بهبود دردها و عوارض این بیماری موثر هست.
برای درمان نورالژی چه کار کنیم؟
برای درمان کردن نورالژی در تهران میتوانید با کلینیک تخصصی مغز و اعصاب دکتر امجدی به شماره ۰۹۰۵۷۱۰۰۱۷۲ تماس بگیرید.
بدون دیدگاه