محتوای این مطلب
امروزه در جامعه ما افسردگی یکی از مشکلات بسیار جدی محسوب میشود که مختص به سن خاصی نمیباشد و ممکن است هر فردی در هر بازه سنی را درگیر کند.
افسردگی میتواند افراد را در هر گروه سنی درگیر کند و این امر فقط به اشخاص معمولی ختم نمیشود بلکه حتی بسیاری از شخصیتهای معروف نیز به این مشکل دچار هستند. طبق آمارهای پزشکی بدست آمده، این بیماری در خانمها بسیار شایعتر از آقایان است و میتوان گفت که تقریباً از هر 15 نفر حدود 10 نفر به افسردگی بالینی مبتلا هستند.
افسردگی چیست؟
افسردگی نوعی حالت روحی با احساس پوچی یا درماندگی بوده که نشاط لازم برای ادامه زندگی را ندارد. بیماری افسردگی را میتوان یک بیماری ذهنی و جسمی نیز شناسایی کرد. ممکن است فردی که به این بیماری دچار میشود، هیچ علامتی از خود نداشته باشد و فقط تغییرات رفتاری در او مشاهده شود. به عنوان مثال شخص دیگر به اصول گذشته خود پایبند نباشد.
وضعیت فرد در صورت وجود این بیماری، به میزان پیشرفت آن بستگی داشته و برای اینکه مشکل حاد نشود، باید خیلی سریع علتهای ابتلا به آن تشخیص داده شود و سایر اقدامات درمانی انجام گیرد.

آشنایی با افسردگی خندان
وقتی صحبت از افسردگی میشود، ذهن تمامی افراد به سمت حالات روحی پریشان میرود اما این بیماری همیشه این حال روحی را ایجاد نمیکند و ممکن است در فرد مبتلا، تنگ خلقی ایجاد نکند. گاهی افسردگی با ماهیت خندان است که در اصطلاح به آن Smiling Depression میگویند. فرد مبتلا به افسردگی خندان، با علائمی چون پر خوابی و پر اشتهایی رو به رو میشود.
انواع افسردگی
افسردگی دارای انواع مختلفی است که بسته به شدت کم یا پیشرفته آن، دستهبندی شدهاند:
افسردگی وخیم
همانطور که از نام این بیماری مشخص است، شدت بالایی داشته و احساساتی نظیر ناامیدی و پوچی و بیارزشی یک لحظه هم فرد را رها نمیکند. اگر فردی به مدت حدود 10 روز سه حالت از این علائم را تجربه کرده باشد، احتمال افسرده شدن او وجود دارد.
افسردگی مداوم
این نوع افسردگی تا حدودی خفیف بوده اما به طور مداوم با شخص همراه است. افرادی که به این نوع از افسردگیها دچار هستند یعنی حداقل به مدت یک سال علائم این بیماری را دارند. هر دو نوع افسردگی درمانپذیر هستند اما این مورد به زمان تشخیص این بیماری ارتباط زیادی دارد. توصیه میشود افرادی که تحت درمان هرگونه از انواع افسردگیها هستند، روند درمانی را نیمه کاره رها نکنند زیرا این کار موجب شوک به بیماری و افزایش شدت آن میشود.
دلایل ابتلا به افسردگی چیست؟
گاهی اوقات افسردگیها بدون علت در فرد پدید میآیند و شاید حتی تا مدتها هیچ علائمی از خود نمایان نکند. گاه افراد بر اساس مشکلات روحی و روانی، احساسات بیارزشی و پوچی را در خود به وجود آورده و پرورش میدهند اما گاهی اشخاص به دلیل وجود بیماریهای شدیدی مانند پارکینسون و یا اختلالات حرکتی به این بیماری دچار میشوند که در آن صورت ابتدا باید به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنند. دلایل ابتلا به افسردگی اغلب با چند علت مختلف فیزیولوژیکی و سبک زندگی رخ میدهد. در ادامه به بعضی عوامل موثر در پیدایش حالت افسردگی اشاره میکنیم:
- سابقه خانوادگی: شاید در افراد خانواده، شخصی وجود داشته باشد که دارای این بیماری بوده و در این صورت احتمال پیدایش افسردگی در شما هم وجود دارد.
- اتفاقات تلخ کودکی: شاید والدین به این موضوع توجه نکنند اما تمامی اتفاقات ناخوشایندی که در کودکی برای فرد رخ دهد، تاثیر بالایی در پیدایش افسردگی در بزرگسالی یا حتی کودکی و نوجوانی دارند.
- ساختار مغز: گاهی لوب جلویی مغز فعالیت کمتری نسبت به سایر لوبها دارد که در آن صورت احتمال ابتلا به افسردگی نیز افزایش مییابد. ناگفته نماند که حتی افسردگی نیز بر کاهش فعالیت لوب جلویی مغز نیز تاثیرگذار است. به همین دلیل برای درمان ریشهای افسردگی توصیه میشود که به یک متخصص مغز و اعصاب خوب مراجعه نمایید.
- بیماریهای زمینهای: داشتن برخی بیماریها در به وجود آمدن افسردگی بیتاثیر نیست. بیماریهای زمینهای یا مزمن مانند بیخوابی، اختلالات تمرکزی، بیماریهای جسمی، بیماریهایی نظیر آلزایمر و … نیز به مرور سبب ایجاد افسردگی میشوند.
- مصرف مشروبات الکلی: نوشیدنیهای الکلی حدود 15 درصد احتمال ابتلا به افسردگی را افزایش میدهند. همچنین این بیماری در افرادی که به مواد دخانیاتی اعتیاد دارند نیز بیشتر از سایر افراد است.
- مشکلات ریشهای نظیر پایین بودن اعتماد به نفس، سایر بیماریهای روانی، مصرف داروهای هورمونی، مشکلات در زندگی و مشکلات اقتصادی، از دست دادن نزدیکان از دیگر دلایل ابتلا به بیماری افسردگی هستند.
علائم افسردگی
ابتلا به افسردگی مانند همه بیماریها دارای علائم مختلفی است که آشنایی با آن کمک میکند در صورت ابتلا بتوانید برای درمان سریعتر به پزشک متخصص مراجعه کنید. علائم افسردگی در برخی افراد بسیار سریع خود را نمایان میکند اما در بعضی اشخاص دیر بروز میکند. برخی از علائم افسردگی به شرح زیر است:
- اختلالات خواب
- پیدایش افکار منفی
- از دست دادن اشتها
- احساس پوچی و اندوه
- شب بیداریهای مکرر
- مشکلات تمرکز و حواس
- احساس بیارزشی و ناامیدی
- در موارد پیشرفته افکار رسیدن به مرگ
علائم افسردگی حاد
بیماری افسردگی حاد در افراد مختلف به گونههای متفاوتی بروز میکند. برای تشخیص ابتلا به افسردگی، بیمار باید حداقل 6 ماه این علائم را داشته باشد تا بتوان گفت که به این مشکل دچار شده است. تعداد محدودی از این علائم عبارتند از:
- احساس یاس و نا امیدی در زندگی
- عدم تمایل به انجام فعالیتهای روزانه
- گوشه گیری از افراد و احساس تنهایی کردن
- تفکرات اشتباه مانند فکر به خودکشی و رسیدن به مرگ
- احساس افسردگی و بیزاری در بیشتر زمان شب و روز
- عدم تمرکز در تفکر که باعث میشود کارها به کندی انجام شود
- کم شدن توانایی و انرژی بدن و احساس خستگی در طول روز
- افراد مبتلا به افسردگی معمولاً افزایش وزن شدید پیدا میکنند و یا دچار کاهش وزن میشوند
- ابتلا به افسردگی ممکن است باعث اختلال در خواب شود. (خوابیدن زیاد و ناتوانی در خوابیدن)
علائم افسردگی دائمی
افسردگی دائمی مقداری خفیفتر از افسردگی حاد است و برای تشخیص ابتلا به افسردگی دائمی بیمار باید 2 سال علائم مربوط به افسردگی دائمی را داشته باشد. ممکن است افراد به دلیل بروز دیرتر علائم، در زمان طولانی تری متوجه این مشکل خود شوند.
- احساس نا امیدی و پوچی
- بیمیل بودن در انجام فعالیتهای محوله
- افراد مبتلا به افسردگی دائمی اعتماد به نفس پایینی دارند و توان انجام بسیاری از کارهای محوله را ندارند.
لازم به توضیح است برخی علائم افسردگی در آقایان، بانوان، جوانان و حتی علائم افسردگی بعد از زایمان یکسان میباشد. برای تشخیص افسردگی باید به متخصص مغز و اعصاب یا روانشناس مراجعه کنید تا بتواند با سریعترین اقدام، از تکنیکهای درمانی برای شما استفاده کند تا نتیجه خوبی برایتان حاصل شود.
آیا علائم افسردگی در آقایان متفاوت است؟
علائم افسردگی در مردان با زنان تا حدودی با یکدیگر متفاوت است. برخی از علائم افسردگی مردان عبارتند از:
- احساس پوچی و نا امیدی زیاد
- احساس درد، خستگی و بروز مشکلات در گوارش
- بیمار مبتلا به افسردگی پرخاشگر، عصبی و بیقرار میشود
- کاهش میل جنسی و کناره گرفتن از برقراری رابطه
- عدم توانایی تفکر و سخت شدن فعالیتهای روزانه
- تفکرات غلط مانند فکر به پایان دادن زندگی، عدم اشتیاق در انجام فعالیت گروهی و عدم قرار گرفتن در جمع
- ایجاد اختلال در خواب و بیقراری قبل از خواب. در برخی موارد باعث خواب زیاد میشود
افسردگی در نوجوانان
به طور کلی اغلب افسردگی در نوجوانان مربوط به رده سنیشان است. علائم افسردگی در نوجوانان با بزرگسالان تا حدودی متفاوت است و این موضوع معمولاً در این رده سنی زودتر تشخیص داده میشود. برخی از این علائم عبارتند از:
- خوابیدن زیاد
- افت وضعیت تحصیلی به دلیل عدم تمرکز بر روی درس.
- تغییرات خلق و خو و عصبی شدن و گریه کردن.
- احساس ناتوانی در انجام کارها و تهی بودن که این امر با گریه و ناراحتی همراه است.
- دوری از دوستان و محیط مدرسه به دلیل ابتلا به افسردگی و گاهی حتی از خانواده خود مانند خواهر و برادر هم دوری میکنند.
- ایجاد برخی مشکلات مانند مشکل دلپیچه مداوم، کاهش شدید انرژی، از دست دادن اشتها و در برخی افراد پرخوری زیاد.
افسردگی بعد از زایمان چگونه است؟
مطالعات نشان میدهند برخی از مادران بعد زایمان و تولد نوزاد، شور و اشتیاق خود را از دست داده و دچار علائم افسردگی میشوند. ابتلا به افسردگی در مادران متفاوت است و همه آنها علائم یکسانی را تجربه نمیکنند. این حالات از حدود 2 هفته تا سالها نیز به طول میانجامد. توصیه میشود در صورت ابتلا به افسردگی بعد از زایمان برای اقدامات درمانی هر چه سریعتر به متخصص مراجعه کنید.
- احساس درد
- عدم توجه کافی به نوزاد
- عصبانیت و پریشان حالی
- از دست دادن کنترل رفتاری
- فراموشی و از یاد رفتن خاطرات
- کم اشتهایی و عدم میل به غذل خوردن
- احساس ناراحتی فراوان و گریه کردن بدون دلیل
- عدم توانایی در خوابیدن با وجود احساس خستگی زیاد
معمولاً اطرافیان مادر از اولین اشخاصی هستند که متوجه این تغییرات خلق و خو میشوند و میتوانند فرد را برای مراجعه به متخصص مغز و اعصاب و استفاده از جدیدترین تکنیک یعنی rTMS تشویق کنند.
تشخیص افسردگی چگونه است؟
در صورتی که هر شخص در ارتباط با علائم افسردگی اطلاعات نسبی داشته باشد، راحتتر میتواند با نمایان شدن این بیماری کنار آید و برای درمان مراجعه کند. بسیاری از افراد از همان ابتدا تمام امیدواری خود را برای بهبود از دست میدهند اما این تصور اشتباه است. خوشبختانه تکنیک روز دنیا مانند Rtms ، تشخیص و درمان اینگونه بیماریها را آسان کرده است.
افسردگی همان اندوه است که یک واکنش احساس و طبیعی بدن به کنشهای محیطی است. میزان غم و اندوه با توجه به شرایط و میزان آسیب وارده، شدت و مدت زمان متفاوتی دارد و موقتی است. غم و اندوه در صورت کنترل نکردن و ادامهدار شدن، باعث افسردگی میشود. غم ممکن است به دلیل فوت یکی از عزیزان به وجود بیاید و عدم توجه به این فرد در طولانی مدت باعث افسردگی میشود.
در صورتی که احساس کردید به طور مداوم برای مدتی دارای اینگونه علائم گفته شده در متن هستید، باید به متخصص مغز و اعصاب یا روانشناس مراجعه نمایید. هرچه سریعتر این بیماری تشخیص داده شود، درمان در زمان کوتاهتری نتیجه خواهد داد. پزشک با توجه به تغییرات فیزیکی و سوال در مورد برخی تغییرات خلق و خو و همچنین انجام تستهای تشخیص ابتلا به افسردگی به وجود این مشکل برای شما خواهد پرداخت و درمان مناسب با شرایط بیمار را انجام میدهد. اگر کسی از اشخاص نزدیک خانواده به این نوع بیماری مبتلا است، باید در ابتدا به پزشک اطلاع دهید.
درمان افسردگی چگونه است؟
برای درمان افسردگی باید ابتدا علت به وجود آمدن آن را یافت و سپس اقدامات درمانی لازم را پیش گرفت. توجه داشته باشید که به هیچ عنوان این بیماری را شوخی نگیرید و ساده از آن نگذرید.
افسردگی نوعی هشدار مغز بوده که ابتدا با علائمی سادهتر خود را نشان میدهد. بنابراین بهتر است افرادی که احساسات این چنینی دارند، حتماً به یک متخصص مغز و اعصاب خوب مراجعه نمایند تا با درمانهای مخصوص بتواند تغییرات کارآمدی برای شخص بیمار ایجاد کند.
یکی از مهمترین روشهای کمکی درمانی، استفاده از داروهای خاص است که متخصص مغز و اعصاب برخلاف روانشناسان به آسانی از این تکنیک استفاده نمیکنند. به این معنا که ابتدا تمامی آزمایشات و معاینات لازم را انجام و در صورت تجویز دارو از دوزهای نامناسب و داروهای ناخوشایند متفرقه استفاده نمیکنند. داروها اغلب علائم این بیماری را کاهش میدهند اما به تنهایی کامل کننده درمان نیستند. یکی از موضوعات مهمی که باید به آن اشاره داشت این است که برای کمک به روند درمان، خود فرد نیز باید آماده باشد. در واقع شخص باید به تدریج سبک زندگی خود را تغییر دهد و مشکلاتی نظیر تحقیر شدن، مشکلات عاطفی و … را برطرف سازد.
درمان افسردگی با دستگاه RTMS
یکی از بزرگترین دلایلی که توصیه داریم برای درمان افسردگی به دکتر مغز و اعصاب مراجعه کنید، این است که به جای استفاده از دارو و تاثیرات مخرب آن بر اندامها، از دستگاه rTMS بهره میبرند. rTMS نوعی تحریک مغناطیسی مغز است که فعالیت مغز را تحت کنترل قرار میدهد. امواج مغناطیسی در این دستگاه، از طریق جریان پالس از سر عبور کرده و نواحی قشری مغز را تحریک میکنند. پالس مغناطیسی از پوست سر و پردههای مغز عبور کرده و فعالیت کوتاه مدت نورونهای عصبی را ایجاد میکند. عبور این پالسهای مغناطیسی از سر، بدون درد بوده و مورد ناخوشایندی برای فرد بیمار به همراه ندارد.
افزایش و کاهش متابولیسم مغز در اثر استفاده از دستگاه آر تی ام اس سبب رفع افسردگی شده و در این راستا، فرد به درمانهای دارویی نیازی پیدا نمیکند. درمان افسردگی با دستگاه rtms در سال 2008، بهترین روش شناخته شد که انفعالات نورونها را به حالت طبیعی باز میگرداند. این دستگاه برای درمان بیماری و عارضههایی چون سکته مغزی، اضطراب، اختلال دو قطبی، وسواس، توهم، میگرن و سایر بیماریها نیز بسیار تاثیرگذار است.
مزایای درمان افسردگی با RTMS
- بدون عارضه جانبی
- روشی غیر سیستمیک
- تاثیر درمانی فوقالعاده
- قابل انجام به طور سرپایی
- عدم ایجاد مشکلات جسمی
- روشی غیرتهاجمی و بدون درد
- تاثیر چشمگیر در کوتاه ترین زمان
نکات قبل از استفاده از دستگاه RTMS
- تعداد جلسات درمانی را کامل کنید زیرا این مورد برای هر فرد نسبت به شدت بیماری تعیین میگردد.
- بیمار باید روی صندلی مخصوص بنشیند و کویل دستگاه را طبق توصیه پزشک بر سر قرار دهد.
- قبل از شروع این روند درمانی باید تمامی جواهرات و وسایل فلزی را از خود جدا کنید.
آیا افسردگی باعث کاهش میل جنسی میشود؟
یکی از سوالات که در مورد افسردگی پرسیده میشود، کاهش میل جنسی است. در آقایان مبتلا به افسردگی کاهش میل جنسی امکانپذیر است اما خانمها چندان در این مسئله دچار چالش نمیشوند. فرد مبتلا به افسردگی در انجام بسیاری از کارهای روزانه بیمیل است و به دلیل تفکرات منفی و ناتوانی بدنی ممکن است کنترل بر روی نعوذ نداشته باشد و دچار ناتوانی جنسی شود. رابطه جنسی نیاز به اشتیاق و سلامتی جسمانی و ذهنی کامل دارد اما بیمار مبتلا به افسردگی این توانایی ذهنی و جسمی و حتی اعتماد به نفس را برای رابطه جنسی ندارد.
تفاوت افسردگی و اختلال دوقطبی
افسردگی و اختلال دوقطبی، دو بیماری متفاوت با علائم مشابه هستند که احتمال تشخیص این دو بیماری توسط افراد معمولی و غیر متخصص سخت است. برخی از بیماران مبتلا به افسردگی ممکن است دچار اختلال دو قطبی شوند. برای شناخت تفاوت بیماری افسردگی و اختلال دو قطبی باید نشانهها و علائم آنها را تا حدودی بشناسید.
اختلال دو قطبی یک وضعیت سلامتی روانی است که باعث تغییرات شدید در حالات فرد میشود که در برخی افراد متفاوت است. گاهی تغییرات حالات با شدت زیاد در زمان کوتاهی رخ میدهد و در برخی افراد این اختلال در بازههای زمانی کوتاه ایجاد میشود. مانند احساس شادی و یا غم زیاد در یک دوره کوتاه و یا سایر موارد اما افسردگی یک بیماری است که باعث تغییر حالات رفتاری و ذهنی در بلند مدت در فرد میشود. حتی یک تغییر کوچک در سبک زندگی فرد احتمال بروز افسردگی را دارد.
با توجه به اختلاف میان این دو بیماری، اقدامات درمانی برای هر یک نیز متفاوت است. توصیه میشود برای بهبودی کامل و برگشت به زندگی نرمال و جلوگیری از آسیب به دیگران این مشکل را جدی بگیرید.
برای درمان کامل افسردگی چه کار کنیم؟
برای درمان افسردگی در تهران با کلینیک تخصصی دکتر هیوا امجدی به شماره 09057100172 تماس بگیرید.
معمولاً در پاییز و زمستان دچار افسردگی میشم. آیا میشه درمانش کرد؟
سلام وقت بخیر. احتمال خیلی زیاد شما به افسردگی فصلی مبتلا هستید. لطفاً حضوری تشریف بیارید تا ما بررسیهای بیشتر را انجام دهیم.
سلام خانم دکتر. مدت زمان درمان کامل افسردگی چه قدر است؟ برای خانم 40 ساله میخوام.
سلام وقت بخیر
مدت زمان دقیق مشخص نیست چون به عوامل مختلف بستگی دارد. ابتدا شما را معاینه کنیم. لطفاً برای مشاوره یا رزرو نوبت با شماره ۰۹۰۵۷۱۰۰۱۷۲ تماس بگیرید یا در واتساپ پیام دهید.
با تشکر