محتوای این مطلب
نخاع همراه با مغز بخشی از اعصاب مرکزی (CNS) را تشکیل میدهند. طناب نخاعی ستونی از بافت عصبی است که از قاعده مغز به سمت پایین امتداد یافته است و توسط سه غشای محافظ احاطه شده که در داخل استخوانهای ستون فقرات (مهرهها) محصور شده است. این طناب پیامهای مهمی را بین مغز و سایر نقاط بدن انتقال میدهد.
بر اساس گزارش انجمن سرطان آمریکا (ACS) انتظار میرود در سال 2023 حدود 24810 سرطان جدید مغز یا نخاع در آمریکا تشخیص داده شود. تومورهای ستون فقرات یک بیماری به نسبت نادر است و از هر 140 مرد، 1 نفر و از هر 180 زن، 1 نفر در طول زندگی خود به این بیماری مبتلا میشوند. تومورهای مغزی بیشتر از تومورهای ستون فقرات هستند.
تومورهای اولیه طناب نخاعی یا ستونی تومورهایی هستند که از سلولهای درون خود نخاع یا از ساختارهای اطراف آن تشکیل میشوند. بیشتر تومورهای ستون فقرات، تومورهای متاستاتیکی هستند که از قسمت دیگری از بدن به ستون فقرات گسترش پیدا میکنند.
تومورهای متاستاتیک در سیستم عصبی مرکزی به طور تقریبی 10 برابر بیشتر از تومورهای اولیه رخ میدهند.
روشهای تشخیص تومورهای ستون فقرات
تومورهای ستون فقرات گاهی اوقات ممکن است نادیده گرفته شوند، زیرا شایع نیستند و علائم آنها شبیه علائم بیماریهای رایجتر است، به همین دلیل، بسیار مهم است که پزشک سابقه پزشکی کامل شما را بداند و معاینات فیزیکی و عصبی عمومی را انجام دهد.

اگر پزشک شما مشکوک به تومورهای ستون فقرات باشد، این آزمایشها میتوانند به تشخیص و تعیین دقیق محل تومورها کمک کنند.
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی ستون فقرات
MRI از یک میدان مغناطیسی قدرتمند و امواج رادیویی برای تولید تصاویر دقیق از ستون فقرات، نخاع و اعصاب شما استفاده میکند. MRI به طور معمول آزمایش ترجیحی برای تشخیص تومورهای نخاع و بافتهای اطراف آن است. یک ماده رنگی که به برجسته کردن بافتها و ساختارهای خاص کمک میکند ممکن است در طول آزمایش به ورید دست یا ساعد شما تزریق شود.
توموگرافی کامپیوتری (CT)
در این تست از یک پرتو باریک تابش جهت دریافت تصاویر دقیق از ستون فقرات استفاده میشود. برخی اوقات آن را با یک رنگ کنتراست تزریقی ترکیب کرده تا تحولات غیرنرمال در کانال نخاعی یا نخاع راحتتر دیده شود. سیتی اسکن در زمانهای محدودی برای کمک به تشخیص تومورهای ستون فقرات مورد استفاده قرار میگیرد.
بیوپسی
بیوپسی یک تکنیک پزشکی است که نمونهبرداری از بافتهای بدن را شامل میشود. نمونهبرداری برای بررسی زیر میکروسکوپ به کار برده میشود.
نمونه بافتی به طور تقریبی از هر ناحیه بدن مانند پوست، اندام و دیگر ساختارها گرفته میشود. اصطلاح بیوپسی در بیشتر مواقع برای اشاره به هر دو عمل نمونهبرداری و بررسی نمونه بافتی به کار برده میشود.
بیوپسی تنها روش برای تعیین نوع دقیق تومور ستون فقرات و بررسی یک نمونه بافت کوچک (بیوپسی) در زیر میکروسکوپ محسوب میشود. نتایج بیوپسی به انتخاب گزینههای درمانی کمک میکنند.
درمان تومورهای ستون فقرات
در حالت نرمال هدف از درمان تومور نخاعی، از بین بردن تومور به طور کامل است، اما این هدف احتمال دارد با خطر آسیب دائمی به نخاع و اعصاب اطراف آن همراه بوده و همه چیز را پیچیدهتر کند.
پزشک متخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات میبایست گزینههایی مانند سن و سلامت بیمار را در نظر بگیرد. نوع تومور و اینکه آیا تومور از ساختارهای ستون فقرات یا کانال نخاعی ناشی میشود یا از سایر نقاط بدن به ستون فقرات سرایت کرده است، نیز باید در انتخاب برنامه درمانی مناسب در نظر گرفته شود. گزینههای درمانی برای بیشتر تومورهای ستون فقرات شامل موارد زیر است:
زیر نظر داشتن یا Monitoring
بعضی از تومورهای ستون فقرات امکان دارد پیش از ایجاد علائم کشف شوند. اغلب این تومورها زمانی که برای بیماری دیگری مورد معاینه قرار گرفتهاید شناسایی میشوند. چنانچه تومورهای کوچک رشد نمیکنند یا به بافتهای پیرامون فشار نمیآورند، تماشای دقیق و تحت نظر داشتن آنها امکان دارد تمام چیزی باشد که ضروری است.
در طول مشاهده، پزشک به احتمال زیاد اسکنهای دورهای سیتی یا MRI را در یک فاصله زمانی مناسب و مشخص برای تحت نظر داشتن تومور تجویز میکند.
جراحی
این درمان بیشتر برای تومورهایی است که پزشک متخصص میتواند با درصد ریسک کم آسیب نخاع یا آسیب عصبی تومورها را خارج کند.
روشها و ابزارهای جدیدتر به جراحان مغز و اعصاب این اجازه را میدهند که به تومورهایی دسترسی داشته باشند که زمانی غیر قابل دسترس تلقی میشدند. به کار بردن میکروسکوپهای پرقدرت در میکروسرجری، تشخیص تومور از بافت سالم را برای پزشک متخصص مغز و اعصاب سادهتر کرده است.
پزشکان میتوانند عملکرد طناب نخاعی و دیگر اعصاب مهم را در طول جراحی تحت نظر داشته باشند، در نتیجه احتمال آسیب رساندن به آنها به حداقل خواهد رسید. در برخی موارد، امواج صوتی با فرکانس بسیار بالا در طول جراحی برای شکستن تومورها و برداشتن قطعات به کار برده میشوند.
برخی اوقات با آخرین فناوریها در جراحی، نمیتوان همه تومورها را به طور کامل حذف کرد. زمانی که تومور نمیتواند به طور کامل حذف و برداشته شود، جراحی ممکن است با پرتو درمانی یا شیمی درمانی یا هر دو انجام شود.
بهبودی پس از جراحی ستون فقرات بسته به متد مورد استفاده، امکان دارد هفتهها یا بیشتر زمان ببرد. ممکن است بیمار از دست دادن موقت حس یا دیگر عوارض، نظیر خونریزی و آسیب به بافت عصبی را تجربه کند.
پرتو درمانی
پرتو درمانی ممکن است برای از بین بردن بقایای تومورهایی که پس از جراحی به جا ماندهاند، برای درمان تومورهای غیر قابل عمل یا برای درمان آن دسته از تومورهایی که جراحی در آنها بسیار خطرناک است، استفاده شود. داروها میتوانند به کاهش برخی از عوارض جانبی اشعه نظیر تهوع و استفراغ کمک کنند.
شیمی درمانی
شیمی درمانی یک درمان استاندارد برای سرطانهای متعدد محسوب میشود که از داروها برای از بین بردن سلولهای سرطانی یا جلوگیری از رشد آنها استفاده میکنند. پزشک متخصص باید تعیین کند که آیا شیمی درمانی به تنهایی یا همراه با پرتو درمانی باید انجام شود. عوارض جانبی امکان دارد شامل خستگی، حالت تهوع، استفراغ، افزایش خطر عفونت و ریزش مو باشد.
سایر داروها
از آنجایی که جراحی و پرتو درمانی و همچنین خود تومورهای ستون فقرات احتمال دارد سبب التهاب در داخل نخاع شوند، پزشک متخصص چه پس از جراحی یا در طول پرتو درمانی، برخی اوقات کورتیکواستروئیدها را برای کاهش تورم تجویز میکند.
هر چند کورتیکواستروئیدها التهاب را کاهش میدهند، اما به طور معمول تنها برای دورههای کوتاه استفاده میشوند تا از عوارض جانبی جدی نظیر ضعف عضلانی، پوکی استخوان، فشارخون بالا، دیابت و افزایش عفونت جلوگیری شود.
جمع بندی
دانستن اینکه شما مبتلا به تومور ستون فقرات شدهاید به احتمال زیاد طاقتفرسا و دشوار خواهد بود، اما شما میتوانید پس از تشخیص اقدامات مورد نیاز را برای مقابله با آن را انجام دهید.
تا حد امکان یک رژیم غذایی سالم و غنی از میوهها، سبزیها و غلات کامل انتخاب کرده و با پزشک خود مشورت کنید تا ببینید چه زمانی مجدد قادر خواهید بود ورزش کنید. به اندازه کافی بخوابید تا احساس آرامش کنید.
با صرف زمان برای فعالیتهای آرامشبخش، نظیر گوش دادن به موسیقی یا مطالعه یک کتاب خوب، استرس را از دور خود کنید.
بدون دیدگاه