محتوای این مطلب
عارضههای مغزی گاهی اوقات دارای علائم شایعی همچون سردرد و سرگیجه هستند. نمایان شدن این عوارض باید در صورت تکرار باید مورد توجه فرد قرار بگیرد، زیرا در صورت وجود بیماری، درمان به موقع عارضههای مغزی، مانع پیشرفت و تسریع در روند بهبود خواهد شد. بیماری کاورنومای مغزی در دسته بیماریهای مغزی قرار دارد که از علائم شایع این بیماری سردردهای شدید است. این مقاله را برای راهنماییهای بیشتر در ارتباط با این بیماری خطرناک، نحوه درمان و عوارض جانبی آن مطالعه بفرمایید.
کاورنومای مغزی چیست؟
کاورنومای مغزی Cavernoma نوعی ناهنجاری در عروق خونی نخاع و مغز است. در این عارضه رگهای خونی، ظاهری غیرطبیعی مشابه با میوه توت فرنگی به خود میگیرند. اندازه عروق خونی که ظاهری غیرطبیعی به خود گرفتهاند، ممکن است از چند میلیمتر تا چندین سانتیمتر بسته به شدت بیماری متغیر باشد. کاورنومای مغزی در برخی مواقع، خونریزی و ایجاد لخته خون در مغز را به همراه دارد. زمینه این بیماری اغلب ارثی بوده و در بعضی افراد ممکن است به طور ناگهانی و خود به خود بروز کند.
علائم کاورنومای مغزی
کاورنومای مغزی در بسیاری از افراد دارای هیچ علائمی نیست و در واقع این عارضه زمانی باعث ایجاد علائم در فرد میشود که دچار خونریزی شود. خونریزی و تشکیل لخته خون در ccm های لوپ بالایی مغز، سبب بروز اختلال در بینایی، بیحسی، سردرد شدید و در صورتی که خونریزی در فرد بیمار تشدید شود، تشنج نیز به وجود میآید.

خونریزی در این نوع بیماری دارای تعداد دفعات مشخص نیست و ممکن است حتی چندین بار برای یک شخص اتفاق افتد، همچنین مدت زمان خونریزی اول تا خونریزی بعدی ممکن است کوتاه و یا زیاد باشد. ناگفته نماند که این مورد قطعی نیست و در برخی مواقع به هیچ عنوان خونریزی مجدد رخ نمیدهد. توصیه میشود در صورت ابتلا به علائمی که در ادامه بیان میکنیم و به برای بررسیهای لازم به بهترین متخصص مغز و اعصاب مراجعه نمایید.
علائمی که نشان دهنده بیماری کاورنومای مغزی است، عبارتند از:
- خونریزی مغزی
- اختلالات عصبی
- عدم تعادل در راه رفتن
- استفراغ و حالت تهوع
- سکته مغزی (هموراژیک)
- سردردهای شدید و ناگهانی
- اختلال در بینایی و ضعف بینایی
- اختلال در بیان کلمات و حرف زدن
- اختلال در تمرکز و ایجاد دوبینی
- احساس لمسی و ضعف در یک و یا دو سمت بدن
دلیل بروز کاورنومای مغزی چیست؟
عارضه کاورنومای مغزی برای اکثر افراد به صورت ناگهانی به وجود میآید. حدود 20 درصد دلیل ابتلا به این بیماری عامل ارثی بوده و در خانواده این بیماری مغزی وجود دارد و یا در گذشته یکی از افراد خانواده به آن مبتلا بوده است. برای بررسی احتمال ابتلا ارثی به بیماری کاورنومای مغزی میتوان آزمایشات ژنتیک انجام داد. علاوه بر عامل ژنتیک، از دیگر مواردی که سبب بروز این عارضه میشود، پرتو درمانی عمق مغز به دلیل درمان بیماریهای دیگر است.
تشخیص کاورنومای مغزی
همه افراد باید با مشاهده کوچکترین علامتی به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنند. پزشک ابتدا معاینات فیزیکی و اولیه را انجام میدهد و سوالاتی در مورد سابقه بیماری و یا مصرف برخی داروها از بیمار میپرسد. برای تشخیص دقیق علت بروز این علائم، آزمایشات تخصصی مانند MRI و سیتی اسکن انجام میشود. از آنجا که در بسیاری از موارد افراد دارای علائم خاصی نیستند، انجام MRI گزینه مناسبتری نسبت به اسکن مغز برای تشخیص کاورنومای مغزی است. در ام آر آی به دلیل اینکه خونریزی ایجاد شده در مغز پس از جذب این خون در مغز از بین میرود، ممکن است در برخی موارد بیماری را نشان ندهد و مجدد پس از انجام ام آر آی فرد دچار خونریزی مغزی شود. پزشک متخصص باید به صورت دقیق تمام علائم را بررسی کند، زیرا ممکن است هر علائم جدید نشان دهنده خونریزی مغزی باشد.
خونریزی در افراد مبتلا به کاورنومای مغزی چقدر است؟
شدت و میزان خونریزی در کاورنومای مغزی در تمام افراد یکسان نیست و این خونریزی در افراد مبتلا حدود 20 درصد است. در صورت تکرار خونریزی در این نوع بیماران و عدم توجه به درمان، عارضه سخت مغزی مانند سکته مغزی و یا مرگ به وجود میآید.
درمان کاورنومای مغزی
درمان کاورنومای مغزی با توجه به شرایط بیمار از جمله وضعیت جسمانی، سن و همچنین شدت بیماری متفاوت است. در برخی افراد که شدت بیماری کم است و علائمی مانند سردرد و سرگیجه دارند از روش دارو درمانی استفاده میکنند.
پرتو درمانی
یکی از راههای درمانی بسیار کاربردی پرتو درمانی است. در این روش میزان مشخصی از اشعه وارد کاورنوما شده و بر سلولهای آسیب دیده اثر میگذارد. لازم به ذکر است این روش درمانی برای درمان خونریزی مغزی تاثیر چندانی ندارد.
جراحی
جراحی از دیگر موارد درمان کاورنومای مغزی است که در دسته تکنیکهای تهاجمی قرار دارد. در این روش با توجه به شدت بیماری و محل کاورنوما، این عارضه برداشته میشود. جراحی کاورنومای مغزی نیز حتی ممکن است در برخی افراد باعث بروز سکته مغزی و ایجاد لخته خون شود.
آیا کاورنومای مغز بزرگ میشود؟
بیمارانی که به دلیل عارضه کاورنومای مغزی دچار خونریزی میشوند باید تحت مراقبتهای پزشکی قرار گیرند، زیرا در صورت تکرار خونریزی، کاورنوما نیز بزرگتر میشود. یکی دیگر از موارد تاثیرگذار بر افزایش سایز کاورنوما، نشت خون از عروق خونی آسیب دیده به دلیل نازک و ضعیف شدن این عروق است. در صورت نشت خون به دلیل ضعف و نازک شدن رگها، از تکنیک پرتو درمانی استفاده میکنند که البته برای جلوگیری از خونریزی و نشت بیشتر خون به مغز، باید جراحی انجام گیرد.
دوره نقاهت بعد از خونریزی کاورنوما
بیماران مبتلا به کاورنومای مغزی بعد از خونریزی باید به مدت یک ماه فعالیتهای بدنی خود را کاهش دهند و به استراحت بپردازند. اشخاص بعد از یک ماه میتوانند به فعالیتهای روزمره برگردند و ورزشهای سبک مانند پیادهروی را پیش بگیرند. توصیه میشود بعد از دوران نقاهت به دلیل تغییر در خلق و خو و احساس ناامیدی برای درمان به مشاور مراجعه کنید. در این بازه زمانی حمایت خانواده و ایجاد روحیه برای بیمار در جهت بهبود روند درمان و تاثیر در سلامت فرد نقش بسیاری دارد.
بدون دیدگاه